2017. dec 29.

Kerülje a stresszt! Jó vicc... :)

írta: Bankosmami
Kerülje a stresszt! Jó vicc... :)

Mint annyiunknak így az ünnepek idején, nekem is a kezembe akadt egy betegtájékoztató egy gyógyszer bevétele előtt...csak a szokásos, rizikófaktor meg kölcsönhatás, mellékhatás, blabla.... Amin viszont mindig megakad a szemem, az a következő mondat: Kerülje a stresszt!

Akarva, akaratlanul mindig elmosolyodom, mert ebből is látszik, hogy aki ezt a tájékoztatót szerkesztette, valamilyen oknál fogva kimaradt az univerzumunk történéseiből, mert ezen kivűl semmilyen más magyarázatra nem leltem...mégis, hogyan lehetne ez lehetséges? Hogyan tudnánk elkerülni vagy legalább egy picit csökkenteni életünkben a stresszt? Tudjátok mit? Mondok egy meglepőt... a stressz kell nekünk! 

"Az eseményeket és körülményeket, igénybevételeket,

amelyek stresszt idéznek elő, stresszoroknak nevezzük.

Bármely élethelyzet, amely alkalmazkodást követel meg

tőlünk, legyen az kellemes, vagy kellemetlen -  stresszor. " 

Dr. Selye János

Csak át kell gondolnunk, miként tudnánk a javunkra fordítani. Az emberiség ma sehol nem tartana stressz nélkül. Komolyan... gondoljunk bele: Az hogy nap mint nap mennyi stresszhelyzettel kell megbirkóznunk az nem újdonság, nagyjából mindenki el tudja dönteni, mi az a szituáció, ami nála ilyen reakciót vált ki. Viszont, amibe talán kevesen gondolnak bele, hogy ha nem lennének az úgynevezett pozitív stresszhelyzetek, akkor milyen lenne az életünk... az elmélet egyébként nagyon jó, csak egy pici bibi van, hogy sajnos-mint annyi minden más- ez is teljesen relatív. Kinek mi a pozitív és a negatív stressz? Egy extrém sportolónak biztos hogy hatalmas élmény repülőkből kiugrálni, vagy cápák között úszkálni, ellenben nekem, maga lenne a pokol. Én biztos, hogy a negatív élmények közé húznám a listámon. Egy adott vizsgadrukk, szintén-bármilyen hihetetlen- de pozitív stressz az emberek többségének, hiszen egy jobb teljesítményre sarkall egy jobb munka reményében, egy előléptetés reményében, vagy csak mert magunknak akarunk bizonyítani, hogy igen, ezt is megtudtam csinálni. Sőt, tudom nehéz elhinni, de a szerelem is pozitív stressz...(legalábbis az elején)

 

                                        

 

A stressz ránk való hatása tőlünk függ. Csak mi tudjuk szabályozni, hogy mennyire engedjük eluralkodni magunkon, mennyire hagyjuk, hogy átvegye az irányítást a sorsunk és döntéseink felett. Ha nem tudjuk a helyén kezelni ezeket a reakciókat és szituációkat, akkor érdemes lehet egy külső szemlélő bevonása. Például egy coach remek segítség lehet, de természetesen súlyosabb esetekben orvosi segítség is szükségessé válhat. Ez egyébként akkor jöhet szóba, mikor a stressz elleni harcunkban vesztésre áll a szervezetünk, mert mint tudjuk, a test egész egyszerűen beteggé válik. Jönnek a testi és lelki tünetek. Pánikbetegség, szorongás, depresszió, gyomor- és emésztési zavarok...stb. 

 

Kívánom, hogy 2018-ban mindenki törekedjen arra, hogy a negatív stresszhelyzeteket megfelelően tudja kezelni, mert elkerülni lehetetlen feladat! Bármit mond is a fent említett betegtájékoztató...A pozitív stresszhelyzetek pedig mindenkiből hozza elő a proaktivitást, kreativitást, motivációt a sikerei és céljai eléréséhez és megvalósításához! Ha egyedül nem megy, keress bátran! 

 

                                          
Szólj hozzá